24.05.2018  Многолюдно празнично шествие в Сливен за 24 май

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Многолюдно шествие за 24 май - празник на българската просвета и култура и на славянската писменост премина по Главната улица на Сливен. Шествието тръгна от Градската градина с голям портрет на Светите братя Кирил и Методий и гирлянд, носени от ученици от сливенски училища. Най - отпред на шествието бяха мажоретни състави, Военният духов оркестър - Сливен и ученици с български трибагреници и буквите от българската азбука в ръце. Те бяха следвани от кмета на Община Сливен Стефан Радев, народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, областния управител Чавдар Божурски, председателя на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, началника на РУО - Сливен д-р Бисерка Михалева, заместник - кметовете Пепа Чиликова, Румен Иванов, Стоян Марков, секретаря на Общината Валя Радева, общински съветници.

В шествието се включиха учители и ученици от сливенските училища, преподаватели и студенти от филиалите на двете висши учебни заведения в Сливен - Технически университет - София и Медицински университет- Варна, културните институти от града.



От двете страни на Главната улица на Сливен излязоха много граждани, които аплодираха шествието. То стигна до пл. "Хаджи Димитър", където беше тържествената церемония , посветена на празника.

"Това е празник, който показва, че ние като народ имаме оправдано високо самочувствие и оценка за себе си, след като поставяме толкова високо в йерархията на ценностите си именно просветата и културата", каза в словото си кметът на Община Сливен Стефан Радев. Той благодари на учителите, които са се посветили на това да дават път, посока и знания на младите хора - поприще нелеко, невинаги благодарно, но много благородно. Кметът поздрави и дейците на културата. "Нашата култура е това, което ни споява като народ. Тя е тази, която ни е запазила като нация, като българи", каза Стефан Радев. Той пожела на учениците да вземат най-доброто от своите учители и да постигат успехи.

Ученици от Сливен поднесоха гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

След тържествената церемония на пл. "Хаджи Димитър" започна празничен концерт, в който се включиха талантливи деца от Сливен.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени