16.05.2018  Деца от Международния фолклорен танцов фестивал бяха
на гости в областната администрация


Източник: nabludatel.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Представители на участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници" гостуваха на областната администрация. "Фестивалът, вашето участие в него и усмивките ви превръщат Сливен в приказен град", заяви зам.областният управител Камен Костов при посрещането. От името на областния управител Чавдар Божурски той им пожела успешни фестивални дни и вълнуващи срещи с връстниците им от Сливен, които да сложат начало на нови приятелства.

Почти всички формации от чужбина са с множество национални и международни изяви. Ръководителите им представиха дейността им. Ансамбъл "Микесия" /в превод – приятелство/ от Тирана, Албания, отразява огромното многообразие на албанската култура, а оркестрантите използват традиционни инструменти. Съставът от Рига – "Дзинтаринс", е създаден още в далечната 1953 г. и е първият детски танцов ансамбъл на Латвия, към момента в него има повече от 250 деца. "Слънчева усмивка" е формацията от Тараклия, Молдова, а в репертоара й влизат както български, така и молдовски народни танци, класически и модерен балет. С близо 10-годишна история е румънският състав от с.Самбурещи, печелил множество призове на национални конкурси и фестивали. С изяви на родна и чуждестранна сцена са децата от Турция. Хърватия участва с формацията към Културно-просветното дружество "Железничар-Загреб". Дружеството е един от най-старите културни центрове в страната, притежава огромна колекция от автентични костюми, някои от които са на повече от 100 години. Градът-домакин представя детският ансамбъл "Българче" при ОУ "Христо Ботев" и НЧ "Хаджи Димитър-1937". Ансамбълът е създаден през 1972 г., изнасял е множество концерти в страната и зад граница, изпълнителите са на възраст от 5 до 15 години, а танците им – от фолклорните области на Тракия, Добруджа и Шоплука.

В края на срещата зам.областните управители Камен Костов, Димитринка Петкова и гл.секретар Кирил Аврамов си размениха подаръци с гостите. Участниците в срещата си направиха снимка за спомен от посещението в областната администрация.

 
МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ "ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ"


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени