27.02.2018  Изложба с икони от фонда на Художествена галерия "Димитър Добрович"

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

18.30 часа, фоайето на зала "Сливен"  

Изложба с икони от фонда на Художествена галерия "Димитър Добрович" беше открита във фоайето на зала "Сливен" от 18.30 часа на 27 февруари.

Експозицията е свързана с 19 век, който е наситен с важни за българския народ събития. В нея са включени 31 икони от фонда на Художествена галерия "Димитър Добрович". Няколко от иконите – "Разпятие със Света Богородица, Свети Николай, Свети Димитър, Свети Георги", "Преображение Господне", "Свети Георги", "Свети княз Александър Невски", "Възкресение Богородично" и трите бронзови триптиха – са с руски произход. Те са били притежание на руски войници и полкове, воювали на територията на България по време на Руско- турската война 1877 г. - 1878 г. Създатели на останалите икони са тревненски зографи и са от църкви в Сливен и района. Те също са от 19 век, когато се заражда светското изкуство. Изложбата беше представена от Каролин Капитанова, уредник в Художествена галерия "Димитър Добрович".

На откриването присъстваха кметът Стефан Радев и заместник- кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Изложбата беше открита с изпълнения на смесен хор "Добри Чинтулов" при НЧ "Зора" с диригент акад. Методи Григоров и е част от програмата на Община Сливен за честване на Националния празник - Трети март.    



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени