03.03.2018  тържествена церемония за националния празник 3 март

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Със залп от около 20 пушки започнаха честванията за 3 март в Сливен. Войводите от клуб "Традиция" поставиха началото на празника, след което пред сградата на Община Сливен засвириха 140 каба гайди, пристигнали от Смолян в Града под сините камъни. Гайдарите са на различна възраст – от 7 до70 години.

От 11 часа на площад "Хаджи Димитър" започна официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България. Беше отслужен благодарствен молебен. Венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България бяха поднесени на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В словото си кметът на Сливен Стефан Радев изрази почитта на сливналии към великите българи, работили неуморно за освобождението на България.

"Думите не са достатъчни, за да изразим своята признателност, да изкажем възхищение от силната им воля, разум и смелост, за безграничната им любов към България и готовност да се пренесат в жертва. Затова ги пазим в сърцата си.Българският народ никога няма да забрави помощта на руския народ, наа император Александър II, на хилядите руски генерали, офицери и войници, които са воювали на територията на България. Много от тях са останали завинаги в българската земя. Поклон!"

След официалната церемония, от паметника на Хаджи Димитър започна шествието "По пътя към безсмъртието", предвождано от 140-метровия български трибагреник, който носиха 140 военнослужещи. След тях вървяха 140-те гайдари, следвани от 140 пожарникари, полицаи, ученици и представители на мотоклуб "Хайдути", носещи 140 знамена. На гражданите бяха раздадени 1 400 знаменца.

Шествието премина по улица "Г.С. Раковски" и завърши пред паметника на Панайот Хитов, където бяха поднесени венци и цветя.

ПРОГРАМА ПОСВЕТЕНА НА НАЦИОНАЛЕНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ
Празничните прояви в град Сливен
по случай 140 години от Освобождението на България от османско иго:
26 февруари
17.00 ч.
Музикално-поетичен спектакъл "140 години Свобода"
  залата на Държавен куклен театър – Сливен  
Спектакъл с участието на поети и писатели от Съюза на рускоезичните писатели в България. Организатор: РБ "Сава Доброплодни" съвместно с Руски информационен център. Със свои стихове в спектакъла участват поетите: Нико Стоянов, Елвира Божилова, Екатерина Шарипова и Наталия Недялкова.
27 февруари
18.30 ч.
Изложба с икони от фонда на Художествена галерия "Димитър Добрович"
  фоайето на зала "Сливен"  
Събитие, организирано от Община Сливен и Художествена галерия "Димитър Добрович".  В изложбата са представени експонати от 19 век. В окриването участва смесен хор "Добри Чинтулов" при Народно читалище "Зора – 1860" с диригент академик Методий Григоров.
2 март
12.00 ч.
Празничен концерт
залата на Военен клуб  
Празничен концерт на Военен духов оркестър - Сливен с диригент капитан Калин Гемеджиев
13.00 ч.
Tържествo в ОУ "Елисавета Багряна"
  ОУ "Елисавета Багряна"  
Tържествo в ОУ "Елисавета Багряна" по случай Националния празник на Република България - 3 март. Изпълнение на от възпитаници на учебното заведение, форум, танц със знамена,фолклорната програма.
13.00 ч.
Урок по родолюбие в училище "Пейо Яворов"
  училище "Пейо Яворов"  
Oткрит урок по родолюбие, посветен на Националния празник на Бълария 3 март в училище "Пейо Яворов" . На събитието присъстват председателят на Полско-българската търговска камара във Варшава Владимир Русев и зам.- областният управител Камен Костов.
17.00 ч.
Художествено-документална изложба "3март"
  къща "Миркович"  
Изложба, организирана от Художествена галерия "Димитър Добрович" и Регионален исторически музей – Сливен
Изложба на РИМ - Сливен "Военните кореспонденти изпращат…"
  По повод 3 март - Националния празник на Република България, Регионален исторически музей - Сливен представя оnline вариант на изложбата "Военните кореспонденти изпращат…" Изложбата е посветена на Освобождението и е разположена в зданието на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите.
18.30 ч.
Празничен концерт
  зала "Сливен"  
Празничен концерт организиран от Община Сливен с участието на детски и младежки колективи от Сливен.
3 март
10.30 ч.
Концерт на 140 гайди
пред сградата на Общината
  
Концерт на 140 гайдари от Смолян, и тяхно участие в "Шествието на безсмъртието" - от паметника на Хаджи Димитър, по улица "Г.С.Раковски", до паметника на Панайот Хитов.
11.00 ч.
Oфициалната церемония на площад "Хаджи Димитър"
пред паметника на Хаджи Димитър  
Oфициалната церемония по издигане Националното знаме на Република България и поднасяне на венци и цветя. Приветствено слово от кмета на град Сливен Стефан Радев и благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ.
12.00 ч.
Тържествено шествие "Пътя към безсмъртието"
от паметника на Хаджи Димитър, по улица "Г.С.Раковски", до паметника на Панайот Хитов  
140 военнослужещи ще носят 140-метров трибагреник. В 12.30 часа пред паметника на Панайот Хитов ще се състои втората част от празничната церемония по поднасяне на венци и цветя и отдаване на почит.
12.45 ч.
Лекоатлетическа щафета "Освободител"
булевард "Г. С. Раковски"  
Щафетата стартира на булевард "Г. С. Раковски, до сградата на Съда и приключва на Новоселски мост.
ЧЕСТВАНЕ НА 3 МАРТ В СЛИВЕН ПРЕЗ 2017 г.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени