19.02.2017  Приятелски поздрав от Ямбол

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Tри огромни кукерски маски оцветяват площада пред общината и предизвикват удивление у малки и големи. Експозицията от гигантски маски е приятелски поздрав от Ямболския маскараден фестивал "Кукерландия" към жителите и гостите на Сливен. Съоръженията са само представителна част артистични инсталации, оформящи "Алеята на маските" – една от основните атракции на международния маскараден фестивал "Кукерландия".

Триметровите страшилища са неизменен и най-обичан символ на фестивала в Ямбол от 2011 година насам. Рогати, космати, зъбати и ушати, те представят в стилизиран вид различни видове маски. Колкото страховити, още повече чаровни – гигантските маски са любимо място за снимки и приповдигнато настроение по време на фестивала.

От 22 до 25 февруари 2018 година Ямбол отново ще бъде сцена на най-пъстрото и оглушително кукерско сборище – XVIII международен маскараден фестивал "Кукерландия". Фестивалът се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонването на злите сили, посрещането на пролетта, събуждането на земята, наричанията за здраве, берекет и плодовитост. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Кулминацията му е състезателно дефиле, в което участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи. Територия на фестивала е градският парк, превърнат в Кукерград. Събитието е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.
22.02.2018  Международен маскараден фестивал "Кукерландия"
22-25.02.2018, Ямбол  
Маскарадният фестивал "Кукерландия" е "визитната картичка" на Ямбол като фестивален град. Пъстър и зрелищен празник, който представя богатството в традициите на маскарадните игри от всички региони на България.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени