17.02.2018  Маскарадни игри в село Глушник на 17 февруари

 
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Над 10 състава участваха в регионалния празник "Маскарадни игри 2018". Той се провежда около Сирни заговезни, а тази година домакин беше село Глушник.

"Празникът "Маскарадни игри" се превърна в чакано и обичано събитие, а толкова много кукери с красивите и богато украсени маски са съюзник в прогонването на злото и радостно посрещане на доброто, благоденствието и разбирателството между хората", заяви при откриването на събитието кметът на Община Сливен Стефан Радев. "Сирни заговезни е празник, който нашият народ нарича "прошка". И това не е случайно. Защото да прощаваш е нужна сила на характера, любов към хората и много мъдрост. Нашият народ е показал, че ги има и затова оцеляваме през вековете, затова имаме бъдеще. Важно е да пазим традициите и да ги предаваме на тези след нас", каза още сливенският кмет.

В "Маскарадни игри 2018" се включиха групи от селата Глушник, Драгоданово, Николаево, Горно Александрово, Камен, Младово, Калояново, Блатец, Трапоклово, от село Александрово, община Павел баня.

Журито беше в състав доц. д-р Владимир Демирев - етнолог, и членове: Иван Стоянов- ръководител на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова- хореограф.

То излъчи съставите, възпроизвели най-точно обред, фрагмент от обред, обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Всички групи получиха сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първите три места бяха осигурени парични награди.

Гости на празника бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, областният управител на Търговище Митко Стайков, председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, заместник- кметът Стоян Марков, директори на институции, общински съветници.

Организатори на "Маскарадни игри 2018" са Община Сливен, кметството на с. Глушник и НЧ "Просвета 1935".
Още снимки от игрите в страницата ни във Facebook:
МАСКАРАДНИ ИГРИ - ТРАПОКЛОВО 2017 г.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени