21.05.2018  Церемония по награждаване носителите на наградите
от Националния конкурс "Дамян Дамянов"


Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Церемонията по награждаване носителите на наградите на името на Дамян Дамянов беше тази вечер в зала "Сливен". Носител на наградата тази година е Васил Славов. Наградата за дебют получи Виолета Кръстева. На церемонията присъства кметът на Община Сливен Стефан Радев.

"Дамян Дамянов е едно от най-ярките дарования на град Сливен. Нашият град винаги е имал могъщи творци на словото. Дамян Дамянов е може би един от най- лиричните, най- нежните певци на Сливен. Радвам се, че отново имаме повод да си припомним това, което е писал и правил и това, че винаги е живял с мисълта за нашия роден град", каза пред присъстващите кметът Стефан Радев.

Председател на журито, определило носителите на наградите е Надежда Захариева- съпруга на Дамян Дамянов, а членове - Валентина Радинска, Деньо Денев, Тенко Тенев и Желяз Кондев.

Васил Славов получи тазгодишната награда "Дамян Дамянов" за последния му сборник стихове "Следверие". Васил Славов е роден в София. Завършва английска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Автор е на няколко поетични книги, сборник разкази и новела. Представян е с авторски стихове на английски език в САЩ и Великобритания. Печелил е награди от различни конкурси. Двукратен носител на наградата от националния конкурс за поезия "Биньо Иванов" и носител на съпътстваща награда в Националния конкурс за поезия "Христо Фотев" от 2016 г. Живее в САЩ от години. Васил Славов изпрати послание , в което изразява вълнението си от решението на журито и от жеста на Община Сливен и изразява съжаление, че не може да присъства заради големите разстояния.

"И днес, позволявам си да посветя наградата, високата и красива награда, с която ме удостоихте, на баща си, на Атанас Славов, отдал живота и таланта си на този трептящ под сиянието на Сините Камъни град. Да, Сливен е и ще бъде, ще остане нашето Oтечество, независимо от разстоянията, независимо от всичко!", се казва в посланието, което беше прочетено по време на церемонията. В посланието на носителя на наградата се казва още, че той има намерение всяка стотинка от материалния израз на наградата да бъде дарена за помощ на поети, които нямат финансова възможност да реализират творбите си. "Така би поискал Дамян Дамянов!", се казва още в посланието на Васил Славов.

Виолета Кръстева е носител на наградата за дебют на Издателска къща "Жажда" за тази година. Тя се присъжда за стихосбирката й "Илюзиите не умират". Виолета Кръстева е родена в Пловдив, завършила е ПУ "Паисий Хилендарски". Членува в дружеството на пловдивските писатели от 1979 г. Публикува творби в различни списания и вестници. Печелила е награди от различни конкурси за учители-творци. Наградата беше връчена от стопанина на ИК "Жажда" Желяз Кондев.

На връчването на наградите присъстваха председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, заместник- кметът Пепа Чиликова и граждани. Пред гостите със свои изпълнения се представиха Иван Едрев, Станислав Илиев и Траяна Петкова от клуба за поп и рок изпълнители "Ритъм" с ръоводител Елена Пеева. Организатор на конкурса е Община Сливен в партньорство с Издателска къща "Жажда".


8.01.2018  Започва конкурсът за поезия "Дамян Дамянов"

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда", обявяват традиционния конкурс за поезия на името на Дамян Дамянов. В конкурса могат да участват поети от цялата страна, издали стихосбирка през 2017 г., но не по-късно от 01.03.2018 г.

Наградите, които се връчват, са две. Едната е за постижения в областта на поетичното творчество на автори, участвали в Националния конкурс за поезия "Дамян Дамянов" и издали стихосбирка през предходната година, но не по-късно от 1 март на текущата година. Тя се състои от почетен диплом, плакет и парична премия от 1 000 лева.

Другата награда е за дебют. Тя се придружава от диплом и парична премия, осигурени от Издателска къща "Жажда".

Книгите, в три екземпляра, придружени от библиографска справка за автора, се изпращат до 31 март 2018 година, като важи датата на пощенското клеймо.

Адресът за изпращане на книгите е:
Сливен – 8800, пл. "Цар Освободител" 1, Община Сливен
Дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността" За конкурса "Дамян Дамянов".

Резултатите ще бъдат обявени до 08 май 2018 г. на сайта на Община Сливен – www.sliven.bg.

Носителите на наградите ще бъдат предварително уведомени за часа и мястото на церемонията по връчването на наградите.    


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени