logo
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

19-22 април
Международен фестивал по изкуствата "Магията на вятъра"
Фестивалът се провежда през година и има за цел да бъде различен от други подобни събития в страната с представянето на арт форми, ситуирани в различни пространства – театрално шоу, улично шоу, клоунада и др. пред различна по възраст и предпочитания публика. През настоящата година фестивалът се провежда за пети път
Парад на ретро автомобили 29 април
 
май
Майски празници на културата "Сливенски огньове"
Преглед на постиженията на културните организации и институти на територията на общината. Проявите се групират в няколко тематични кръга, като кулминацията е преди 24 май – празника на българската просвета и култура. Акценти в програмата: - откриване на Майските дни на културата; - 9 май – Ден на Европа и Ден на победата; - 10 май – 177 години от рождението на Хаджи Димитър; - 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
21 Международен детски фолклорен танцов фестивал
"Приятелство без граници"
2-4 май
Фестивалът е едно от най-мащабните културни събития в общината и региона. Няма конкурсен характер – участниците са деца от 8 до 14 години, които представят танците на своите народи. Програмата на фестивала включва концерти, дефиле, "Творческа работилница" и др.
9-11 май
Национален фестивал на детската книга
Фестивалът се провежда от 1999 г. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаването и разпространението на детската книга – автори, издатели, илюстратори, педагози, библиотечни специалисти и др. от България и чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, а също така и формите за привличане на децата към книгите и четенето. На самите деца фестивалът дава възможност да разкрият своите таланти чрез участие в литературни конкурси, пленери, концертни програми. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва националната награда "К. Константинов" за принос в детското книгоиздаване в четири категории.
12-то Класик /ретро/ рали "Златни пясъци"
13-14 май
 
20 май
"Нощ на музеите" – карнавал "Машина на времето"
За да участвате в карнавала трябва да решите в кой век искате да се върнете и как искате да сте облечени. Може да бъдете древен тракиец, византиец, прабългарин, болярин, български цар, възрожденец, чорбаджия, българин от 19-ти в., от 20-ти в. или просто българин от днешно време. За да ви помогнат с идеи и консултации, посетете музеите и художествените галерии в Сливен.
Детски панаир 3 юни
Програмата на панаира дава възможност на децата да се включат в различни културно-развлекателни и възпитателни инициативи, да се изявят и да се насърчи таланта и изобретателността им..
3-4 юни
Планинско автомобилно рали "Българка"
Програмата на панаира дава възможност на децата да се включат в различни културно-развлекателни и възпитателни инициативи, да се изявят и да се насърчи таланта и изобретателността им..
Младежки фестивал "Лятна случка" - Карандила 2017 14-16 юли
Фестивалът "Лятна случка" – Карандила 2017 е на към съвременните форми на изкуството и начините за доближаване до природата, като се съчетават традиционното и новото в търсене на алтернативни методи за развлечение и творчество, начини на общуване и намиране на себе си в заобикалящия свят.
21-23 юли
Зумба фест
 
Традиционен фолклорен събор на каракачаните август
Съборът има изключително значение не само за съхраняване и популяризиране на културното наследство на каракачаните, но и за възпитаване на уважение и толерантност към други традиции. От 2007 г. Община Сливен е съорганизатор на проявата

XXXVII Международно автомобилно рали "СЛИВЕН" 1-3 септември

септември
Фестивал на стоте войводи
Фестивалът включва концерти, кулинарно шоу, изложба с продукти на различни местни производители на храни и напитки.

14 – 15 октомври
Трети Средновековен събор "ПОМНИ СЛАВАТА – ТУИДА 2017"
 
Димитровден - ПРАЗНИК на град Сливен 26 октомври
Празникът свързва в едно минало и настояще и еповод за отдаване на почит и уважение към делото на първосъздателите на градското самоуправление в Сливен и видните личности на града. По традиция, в навечерието на празника се връчват годишните награди на Община Сливен. програмата включва културни и спортни прояви, юбилейни чествания, атракциони, концерти на местни и гостуващи изпълнители
ноември
Винфест
 
Коледни и Новогодишни празници декември
Програмата включва концерти, изложби, сцени на открито, куклени спектакли и народни веселия във всички селища на общината.