26.12.2017  Фолклорен събор "Зимни празници в Мечкарево"

10.00 часа, с. Мечкарево  

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

С богата музикална и танцова програма, днес, за 18 – ти пореден път бяха отбелязани зимните празници в село Мечкарево.

Организатори на събитието са Община Сливен, кметство село Мечкарево и читалище "Просвета 1925".

Фолклорният събор беше открит от кмета на Сливен Стефан Радев, който отправи своите поздрави към кмета на с. Мечкарево – Георги Стоянов, жители и участници в проявата.

"Събори като този – Зимни празници Мечкарево са много важни. Виждам много млади участници. Това е дълбокият смисъл в организирането на подобни събития – да предаваме на поколенията след нас това, което сме наследили от нашите предци, нашите български традиции и обичаи. Вярвам, че този фолклорен събор ще се превърне в един истински празник за Мечкарево, за участниците, за гостите. Докато има фолклорни събори като този, ще ни има и нас като нация и ще имаме бъдеще като народ. Пожелавам на всички участници успех".

На събитието присъстваха още зам.-кметовете Пепа Чиликова, Стефан Кондузов, председателят на общинския съвет – Димитър Митев, общински съветници и кметове на населени места.

Над 20 състава взеха участие в програмата, която беше със състезателен характер. Те представиха зимни обреди от българския календар – Васильовден, Игнажден, Коледуване, Бабинден и други обичаи. На всички танцови състави бяха връчени дипломи за участие. С парични награди от Община Сливен бяха отличени участниците на първо, второ и трето място от жури в състав - председател - доц.д- р Владимир Демирев, етнолог от РИМ- Сливен и членове - Иван Стоянов, ръководител на оркестъра към АНПТ- Сливен и Станка Иванова, хореограф. Награда връчиха и от сдружение "Читалища" с председател Йорданка Таскова.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени