22.08.2017  Екипът на крепост "Туида" участва в историческа възстановка

Източник: крепост "Туида"
Позоваването на източника е задължително. .
  

Екипът на крепост "Туида" и Клуб за средновековни военни изкуства "Ратина"-Сливен взеха участие в честванията по повод 1100 години от битката при река Ахелой. Сдружения и клубове за исторически възстановки в страната пресъздадоха битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрираха въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода. Историческата възстановка на Ахелойската битка се проведе на градския стадион, а след нея се състоя тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І.

В официалната церемония участва почетен караул от състава на Военноморските сили, бяха поднесени венци и цветя, проведе се и тържествена заря. Панихида за падналите воини в битката при Ахелой отслужи Сливенският митрополит Иоаникий. Слово произнесе президентът Румен Радев. Програмата завърши с празничен концерт.

През 917 г. при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко поражение на византийската армия. В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Битката при Ахелой на 20 август 917 г. е не само най-мащабното сражение през целия Х век, но за българите то е и най-съдбовното. След него българският владетел Симеон I Велики се сдобива с титлата "цар на българи и ромеи" и страната ни се превръща в първостепенен военен фактор на Балканите. Организатори на събитието бяха "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" – град Варна, Община Поморие, Кметство град Ахелой. 22.08.2017г.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени