28.06.2017  Екипът на крепост "Туида" взе участие в международен фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград – Величието на Калоян"

Източник: крепост "Туида"
  Снимки: Наталия Борисова, Снежана Александрова,
GRANCHAROV и Мая Иванова.
Позоваването на източника е задължително. .
  

"Събрали са се, събра ли юнаци и моми в Търновград. Песни пели, тежки софри редили, пазар устроили И люти битки водили, най-накрая цар коронясали… Било лето 2017-то, под жаркото слънце на Царевец Сто и двайсет души легенда направиха, Легендата за величието на Търновград!"

Екипът на крепост "Туида" взе участие в международен фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград – Величието на Калоян" гр. Велико Търново.

Фестивалът се провежда за трета поредна година и има за задача чрез историческа реконструкция на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа през посочения период да изгради мост във времето и посетителите да могат да се пренесат в едно друга, загадъчна и пълна с приятни изживявания епоха. Пресъздаваният период е 12-14 век – времето на династията Асеневци, а мястото на провеждане е Архитектурно-музеeн резерват "Царевец". Събитието тази година се организира в няколко фестивални дни от 30.06 до 02.07. Тържественото откриване бе на Площад "Цар Асен Първи", по време на което от всички улици, водещи към площада се появиха групите реконструктори. Боляри, музиканти, търговци, кумани, войни, конници и селяни се събраха пред многолюдната публика за да пресъздадат величието в историята ни.

Изключително богата и интересна програма през всичките дни на фестивала, включваща демонстрации на средновековни облекла и бижута, иконопис, оръжеен музей, монетосечене, плетене и бродиране, дърворезба, свещолеене, производство на хартия, соколарство, кожарство, средновековна кухня, обучителни класове по средновековни танци, стрелба с лък, плетене на въжета и много други, кулминацията бе представянето на моменти от славната битка при Одрин от 1205г. и жива картина "Коронясването на Калоян"- . Едно от най-прекрасните бижута на празненствата бяха изпълненията на музикалната група "Ериней". Организатори на събитието са Община Велико Търново, РИМ Велико Търново и НД"Традиция". Участниците бяха реконструктори и клубове за възстановки от цялата страна и чужбина.

Екипът ни изказва огромна благодарност към организаторите за поканата за участие и възможността да популяризираме крепост "Туида" и Сливен като дестинация на такъв голям форум. Публиката, която посети Царевец и фестивалът беше изключително голяма и от различни националности. Много от тях чуха за Туида за първи път и изявиха желание да посетят обекта. Екипът ни ще продължи да търси начини за утвърждаване позициите на Сливен на световната карта на културният туризъм.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени