3.06.2017  Арменците в Сливен изградиха свой мемориален знак - Хачкар

   
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Арменски каменен кръст – Хачкар беше поставен в Сливен. Мемориалният знак се намира в градинката в близост до катедрален храм "Свети Димитър". До 1972 година на това място са съществували арменска църква, библиотека и читалище. Кръстът е изработен в Армения от специален камък и пренесен в Сливен. Направен е основно с дарения на арменската общност.

Мемориалът беше официално открит на 3 юни от кмета на общината Стефан Радев и Аршавир Хулян – председател на Общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган", клон Сливен. Церемония по освещаването извърши отец Храч Мурадян - духовен пастир на пловдивския арменски храм "Сурп Кеворк", с благословията на Архиерея на Арменската епархия в България – архимандрит Исахак Бохосян.

"Каменните кръстове Хачкар са едни от символите на Армения, неизменна част от нашата религия и самите нас. Източници сочат, че началото им идва от 4 век, когато арменците приемат християнството. Нашите предци са ги поставяли на кръстопътища, църкви и манастири. Така изразявали вярата си. Казват, че някои от тези кръстове имат магическа сила. Лекуват, предпазват от беди и се явяват като пазители на градовете", каза Аршавир Хулян.

Кметът Стефан Радев заяви, че откриването на мемориалния знак е паметно събитие за арменската общност в Сливен. "Радвам се, че кръстът е поставен на място, което е било духовно средище за арменците", каза той.

Народният представител от Сливенски избирателен район Петър Петров подчерта, че паметникът е символ на присъствието на арменската общност в Сливен. "Нейните представител оформят до голяма степен културния облик на това старо и свещено за всички нас селище", допълни той.
Още снимки от събитието на нашата страница във Facebook:





Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени