24.05.2017  Стотици сливналии се включиха в честването за 24 май

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Кметът Стефан Радев, началникът на Регионалното управление на образованието Бисерка Василева и носителката на наградата "Аргира Жечкова", издигнаха националното знаме в чест на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това стана на тържествена церемония по повод празника, която се състоя днес на площад "Хаджи Димитър" и под звуците на химна на Република България, изпълнен от военен оркестър. Градският площад беше изпълнен с красиви и приветливи ученици, учители, дейци на културата, граждани, управници, които преди това преминаха в празнично шествие от Градската градина, по бул. "Цар Освободител", до паметника на войводата Хаджи Димитър.

"Честването на просветата, на културата, на писмеността, е резултат на осъзнаване на голямото и значение за България и за българите. За нас 24 май е символ на нашата идентичност и националното ни обединение около духовността и културата", посочи в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев.

Радев изтъкна, колко мъдрост има в химна на Стоян Михайловски "Върви, народе, възродени". "Тази мъдрост е доказана през вековете и ние сме длъжни да продължим стремежа към грамотност, към просвета, да следваме делото на светите братя Кирил и Методий. Нека силата на образованието, науката и знанието бъде все по-силна, а историята и традицията да продължават да ни обединяват", каза още кметът на Сливен.

 
От името на наградените, в чест на празника учители, слово произнесе Величка Ненчева – тазгодишният носител на наградата Аргира Жечкова. "Каквото е училището днес, такова ще е бъдещето утре. И ние носим тази отговорност", каза Ненчева.

Ученици от сливенските училища поднесоха гирлянда на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След церемонията на откритата сцена на пл. "Хаджи Димитър" се състоя празничен концерт с участието на детски фолклорни колективи. За празничната атмосфера на Сливен допринесе и базарът на традиционни български изделия, накити и украшения по главната улица.

В официалната зала на община Сливен кметът Стефан Радев и неговите заместници Пепа Чиликова и Стоян Марков посрещнаха ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. Отличниците получиха грамота и книга от български автори с посланието: "Вселената се осветява от слънцето – човек от знанието." /В прикачения файл има списък с имената и постиженията на отличените ученици/.

В 20 часа на открита сцена на пл. "Хаджи Димитър" ще се състои празничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и Ана Мария Трайкова.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени