Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници"
16.05.2017  Дефиле на участниците


Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

C дефиле на участниците започна международният детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". Те

Детските състави тръгнаха от Градската градина, преминаха по булевард "Цар Освободител" и стигнаха до площад "Хаджи Димитър", където беше открит фестивалът.

Дефилето беше водено от част от състава на гайдарски оркестър "101 каба гайди".

Деца от четири държави гостуват в Сливен, за да покажат талант и умения и да открият нови приятели.

На открита сцена бяха приветствани участниците от Монголия, Полша, Сърбия, Украйна и България.


16.05.2017  Церемония по откриването

Източник: www.sliven.bg.
Ползването на източника е задължително.
  

С официална церемония на площад "Хаджи Димитър" в Сливен започна 21-то издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". Под звуците на химна на Република България и "Одата на радостта" беше издигнато националното знаме на Република България, знамето на Европейската общност и знамето на фестивала.

Кметът Стефан Радев поздрави участниците и откри събитието, което се организира от Община Сливен, с подкрепата на Регионално управление на образованието и Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен. "

За 21-ви път Сливен е домакин на Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". На това знаково за нашия град място съм щастлив да приветствам нашите гости от Монголия, Полша, Сърбия и Украйна! В трите фестивални дни, децата на Сливен ще ни представят красотата на народните песни и танци, ще ни покажат богатството и блясъка на народните носии от различни краища на света. Ще ни позволят да се докоснем до техните традиции и култура", заяви в словото си кметът.

Той коментира, че през следващите три дни градът ще бъде по-цветен и по-красив благодарение на децата. "От сърце Ви пожелавам в общуването помежду си да почувствате мотото на фестивала и до докажете на самите себе си, че за приятелството няма граници. Надявам се да се сбъднат Вашите очаквания", завърши Радев.

 


Деца от четири държави гостуват в Сливен, за да покажат талант и умения и да открият нови приятели. На открита сцена бяха приветствани участниците от Монголия, Полша, Сърбия, Украйна и България. Заради непредвидени обстоятелства групата от Турция не успя да се присъедини към останалите гости.

След официалната церемония беше представянето и първият концерт на българските и чуждестранните състави.

Първи се изявиха децата от танцов състав "Веселие" при Средно училище "Хаджи Мина Пашов" - Сливен, който е символичен домакин на фестивала, а след тях - танцов състав при "Дома на децата на Монголия" – гр. Улан Батор, Монголия; Детски фолклорен ансамбъл "Българче" при Основно училище "Христо Ботев" и Народно читалище "Хаджи Димитър – 1937" – Сливен; Ансамбъл за фолклорни песни и танци "Люблин" – гр. Люблин, Полша; Танцов състав към Културно-просветно дружество на каракачаните; Танцов състав "Аглика" при Средно училище "Константин Константинов" – Сливен; Детски танцов състав при Културно-просветно дружество "Войвода Катич" – гр. Младеновац, Сърбия; Танцов състав "Детелини" при Основно училище "Елисавета Багряна"; Детски танцов състав "Бисерче" при Военен клуб – Сливен; Фолклорен състав за деца и младежи "Веснянка" – гр. Ровно, Украйна и Детски танцов ансамбъл "Тракийче" при Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен.

       

17.05.2017  сРЕЩА НА УчастнициТЕ във фестивала с кмета на Сливен

Източник: www.sliven.bg.
Ползването на източника е задължително.
  

Кметът на Сливен Стефан Радев посрещна в Общината представители на държавите, участници в детския фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници", който се провежда в Сливен от 16 до 18 май 2017 година.

Радев, заедно с председателя на общинския съвет Димитър Митев и заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, посрещнаха в официалната зала на община Сливен делегациите на Монголия, Полша, Сърбия и Украйна. В срещата участва Костадин Славов, директор на Първо училище "Хаджи Мина Пашов" в Сливен, които са символичните домакини на фестивала и хореографът Атанас Атанасов, ръководител на фолклорния състав "Веселие" към училището.

Стефан Радев изтъкна, че фестивалът се провежда в Сливен, град, който има какво да разкаже – за личности със силни характери и борбен дух, за музиканти и певци, представящи ни на световни сцени, за уникалната природа, съчетала тайнството на планината и лечебната сила на минералната вода. Не на последно място и хората, които са изключително гостоприемни и сърдечни.

"Радвам се, че имам възможност да се срещна с представители на държавите, които тази година се включиха в 21-то издание на Международен детски танцов фестивал. Чрез Вас изпращам своя приятелски поздрав на Монголия, Полша, Сърбия и Украйна. Държави с богата история, дух и култура, която Вие донесохте в Сливен. Надявам се участието Ви във фестивала да се превърне в прекрасен спомен с много впечатления и добри приятелства", посочи кметът.

Всеки ръководител представи накратко своите състави, след което бяха разменени символни подаръци.

Програмата на фестивала продължава със среща при областния управител на Сливен, училище по танци, ателиета по приложни изкуства, рисуване, демонстрации и историческа обиколка на средновековната крепост "Туида".

8.05.2017  Пепа Чиликова: До нови срещи!

Източник: www.sliven.bg.
Ползването на източника е задължително.
  

Пепа Чиликова, заместник-кмет по хуманитарните дейности в община Сливен награди участниците в 21-вия международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници", който се проведе в Сливен от 16 до 18 май 2017 година. Това стана тази вечер на гала-концерт за закриване на празника в зала "Сливен".

Деца - артисти от 5 държави си дадоха среща в нашия град и го изпълниха с песни, танци и детски смях. Те показаха своите умения на открита сцена на площад "Хаджи Димитър", в сливенските училища, на античната и средновековна крепост "Туида", на сцената на обновената зала "Сливен".

"За съжаление трите фестивални дни отлетяха като един миг. Дни в които имаше музика, танци, детски усмивки, смях и разбира се приятелство без граници", посочи Чиликова. Заместник-кметът на Сливен благодари на всички, които се включиха в организацията на фестивала, на всички участници и техните ръководители, на публиката. На гостите тя пожела да отнесат поне малка частица в сърцето си от нашия красив град и да ни гостуват отново. "И тъй като не ми се иска да казвам "закривам", за нещо толкова красиво и истинско Ви казвам: До нови срещи! Ще Ви очакваме на 22-рия Международен детски танцов фестивал", каза още Пепа Чиликова.

Диплом и сувенир за спомен получиха: Танцов състав "Веселие" при Средно училище "Хаджи Мина Пашов" - Сливен; Танцов състав при "Дома на децата на Монголия" – гр. Улан Батор, Монголия; Детски фолклорен ансамбъл "Българче" при Основно училище "Христо Ботев" и Народно читалище "Хаджи Димитър" – Сливен; Ансамбъл за фолклорни песни и танци "Люблин" – гр. Люблин, Полша ; Танцов състав "Аглика" при Средно училище "Константин Константинов" – Сливен; Детски танцов състав при Културно-просветно дружество "Войвода Катич" – гр. Младеновац, Сърбия; Танцов състав "Детелини" при Основно училище "Елисавета Багряна" - Сливен; Танцов състав "Бисерче" при Военен клуб – Сливен; Фолклорен състав за деца и младежи "Веснянка" – гр. Ровно, Украйна; Детски танцов ансамбъл "Тракийче" при Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен; Танцов състав към културно-просветно дружество на каракачаните – кв. "Речица", Сливен и Танцов състав към културно-просветно дружество на каракачаните – Сливен. Награда получи и най-малкият участник - тригодишният Веселин Костов Котавов, от Речица. Международният детски фолклорен танцов фестивал е едно от най-мащабните културни събития не само за Сливен и региона. Той популяризира танцовия фолклор и е място за културен обмен на базата на традиционната култура.

Фестивалът се организира от Община Сливен, с подкрепата на Регионално управление на образованието и Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен..
       

ПРОГРАМА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ "ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ"

16 май /вторник/

Пристигане на гостуващите групи между 12.00 ч. и 14.00 ч.
18.00 – 18.30 ч. Градска градина – по бул. "Цар Освободител" – пл. "Хаджи Димитър" – Дефиле на участниците
18.30 ч. открита сцена на пл. "Хаджи Димитър" – Церемония по откриване. Концерт на участниците във фестивала

17 май /сряда/

09.30 – 12.00 ч. Средновековна крепост "Туида" – "Творческа работилница"
09.30 ч. зала на общината – Среща с Кмета на община Сливен
10.00 ч. Областна администрация – Среща с Областния управител на област Сливен
18.30 ч. открита сцена на пл. "Хаджи Димитър" – Концерт на участниците във фестивала

18 май /четвъртък/

Между 10 и 12 часа – концерти по училища / по график /
18.00 ч. зала "Сливен" – Гала-концерт на участниците. Закриване на фестивала.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени