9.05-11,05..2017  Тридневен национален фестивал на детската книга

Източник: www.nabludatel.bg.
Позоваването на източника е задължително.  

От 9 до 11 май 2017г., за пореден път Сливен ще отвори гостоприемно врати за деца и творци от страната и чужбина и ще се превърне в истинска столица на детската книга. По инициатива на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация "Българска книга", Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства ще се проведе XIX Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на г-жа Мария Габриел – зам.-председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Вече 19 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда "Константин Константинов" вече повече от 10 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори и премиери на най-новите книги на Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Радостина Николова, Юлия Спиридонова – Юлка, Анита Тарасевич, Здрава Каменова, Весела Фламбурари, Васил Сотиров, Михаил Самарский /Русия/; Представяне на интересни издателски проекти на издателство "Дамян Яков"; Национален пленер за детска рисунка на тема "С цветно хвърчило летях и свят чуден видях"; връчване на Националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс "В търсене на талисман за щастие", Националния пленер за детска рисунка "С цветно хвърчило летях и свят чуден видях" и VI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; базар на книги; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на "белите" полета в изследванията на съвременната детска литература. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. И тази година важен момент в програмата на фестивала е провеждането на 9 и 10 май кръгла маса с международно участие на тема: "Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите".

Целта на форума е да се анализира четенето като съзнателен процес и факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се направи преглед на актуалното състояние на националните политики в контекста на тези фактори. Акцентът е върху някои успешни иновативни практики и дейности за повишаване на мотивацията им за четене. Ще бъдат представени 15 доклада на участници от България, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Русия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език.

В програмата на фестивала са включени и няколко изложби. В галерия "Димитър Добрович" /бул. "Цар Освободител" 13/, ще бъдат експонирани три изложби: Изложба - илюстрации на Силвия Калоянова – носител на Националната награда "Константин Константинов" в категория "Илюстратор" за 2016г.; Изложба – илюстрации на Сашенка Василевич /Сърбия/; Изложба – илюстрации на Ромина Беневенти /Италия/. В зала "Май" по традиция ще бъде уредена изложба "Театрални кукли на любими литературни герои" на отличените участници в едноименния конкурс. Изложба с рисунки на отличените участници в Националния пленер "С цветно хвърчило летях и свят чуден видях" ще бъде представена във фоайето на ДТ "Ст.Киров".

На 10 май ще се проведе и станалият вече традиционен в програмата на фестивала Национален пленер за детска рисунка, тази година на тема "С цветно хвърчило летях и свят чуден видях", в който ще се включат над 250 деца от страната и петима малки художници от гр.Будапеща /Унгария/.

И тази година на площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги, на който най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата "Фют", "Дамян Яков", "ПАН", "Жанет 45", "Ентусиаст", "Атеа", "Унискорп", Кръгозор", "Хермес" и др. Няколко са дневните концерти през трите фестивални дни на откритата сцена, която ще бъде изградена пред община Сливен до базара за книги. В тях ще вземат участие малки певци и танцьори от Сливен, Бургас, Айтос и др. градове.

С голям интерес се очаква концертът на открита сцена под надслов "И мечтите си чудесни – да превърнем в песни" на 9 май от 17:30ч. с участието на танцьори от акробалет "Тиара" и балет "Барби", на вокална формация "Фортисимо" - гр.Бургас, на възпитаници от специалност "Поп и джаз пеене" към НУМСИ "Проф.П.Владигеров" и на малки певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители "Ритъм"- Сливен. В концерта ще вземат участие и децата от спортен клуб по акробатика "Стефан Данчев"-Сливен. Концертът ще завърши с пъстра фолклорна плетеница с участието на танцов състав "Детелина" – при XII ОУ "Елисавета Багряна" и фолклорен състав "Бисерче".

На открита сцена ще бъдат представени и спектаклите: "Клоунът и неговите деца" – на Театър "Ателие 313" /10 май, 11:00ч./ и "Мечо Пух" на Театрална къща "Мариета и Марионета" /11 май, 10,00ч./ Програмата включва и тържествен концерт-спектакъл, на 10 май, в ДТ "Ст.Киров", със специалното участие на актьора Димитър Рачков и млади актьори и певци от Бургас, Сливен и Айтос. На концерта ще бъде връчена Националната награда "Константин Константинов" в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

В карнавала, който по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, 10 май, се очаква да се включат над 350 деца от Сливен и страната, както и от българското училище в Будапеща /Унгария/, и мажоретни състави от СОУ "Екзарх Антим I"– гр.Казанлък, XII ОУ "Елисавета Багряна" и Професионална гимназия по икономика – гр.Сливен. Дефилето по традиция ще се води от малките музиканти от оркестър "Карандила джуниър". То ще бъде посрещнато от патрона на Фестивала – г-жа Мария Габриел, пред сградата на общината.

Фестивалът ще бъде закрит на 11 май, в голямата зала на ДТ "Стефан Киров", с концерт на Вокална формация от детски хор "Милка Стоева" – гр. Бургас, детска вокална група "Славейче" при ІІ ОУ "Христо Ботев" – Сливен, и малките танцьори от балет "Барби" - Сливен.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и подаръчета.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен ще превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.
     
 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени