3.03.2017  Сливен отбеляза 3 март

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.  

С военни почести и издигане на националното знаме на Република България започна официалната церемония в Сливен по случай 3 март. Хиляди жители и гости на града бяха на площад "Хаджи Димитър" в града, за да отбележат 139 години от Освобождението на страната ни от османско иго и да отдадат почит към загиналите воини.

В приветственото си слово кметът на община Сливен Стефан Радев отбеляза, че на този ден всеки родолюбец, независимо дали е тук или някъде по света, издига българското знаме, като символ на нашата национална гордост и себеуважение.

"На днешния ден засвидетелстваме своето уважение и почит към героите, участвали и дали живота си в освободителната война. Почитаме всички велики българи, посветили живота си на това България днес да се нарича свободна", каза Радев. Той заяви, че освободителната война слага точка на петвековното турско робство, но тази свобода не е подарък за страната. Хиляди български опълченци и доброволци вземат участие в Руско-турската освободителна война, но тази свобода не би била възможна без герои като Хаджи Димитър и Стефан Караджа, като Васил Левски и Христо Ботев. Не би била възможна без усилията на поколения българи, участвали в борбата за църковна независимост, на народните учители и будители, на строителите на съвременна България. Кметът посочи, че тази свобода ни задължава много. Ние сме задължени да превърнем България не просто в независима държава, но в богата и просперираща страна, в дом за нашите деца. "Помнейки делото на нашите предци, ние сме задължени да го предадем на нашите деца, да ги научим, че България е свободна държава на горди хора с високо самочувствие. Честит празник! Да живее България!", каза още в словото си кметът.

 
По време на церемонията беше отслужена панихида в памет на загиналите воини за Освобождението на България и благодарствен молебен от свещеници от Сливен. Отец Красимир от храм "Св. Димитър" поздрави присъстващите с Националния празник и заяви, че 3 март е свещена дата, на която България е възкръснала за нов живот. "Копнежът за свобода винаги е бил силен, копнежът за творчество винаги е неудържим, копнежът на духа е непобедим. Такъв копнеж са имали и нашите деди и прадеди и с него са привлечени братята освободители. И след Освобождението, България е претърпявала трудни моменти, но духът е бил несломим, надеждата - постоянна, а любовта е била пламенна", отбеляза свещеникът.

Освобождението в мислите и чувствата на бъдещото поколение на нашия град беше представено от Ралица Жекова – ученичка в 9 клас в Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" – Сливен. След това се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на България. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Стефан Радев, от евродепутата Мария Габриел, от областния управител Татяна Петкова, от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, от директора на Областна дирекция на МВР -Сливен - старши комисар Чавдар Божурски, от директора на Териториална дирекция на ДАНС - Николай Чиликов, от началника на Регионално управление на образованието - д-р Бисерка Михалева, от държавните служители на управлението и представители на Министерство на образованието и науката, от институции, организации, учебни заведения, политически партии и граждани.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени