24.01.2017  СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ "ТУИДА" ОБЯВЯВА КОНКУРС на тема: КУКЕРСКИ МАСКИ

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ "ТУИДА" ОБЯВЯВА КОНКУРС на тема: КУКЕРСКИ МАСКИ За изработване на кукерски маски от различни райони на България  .

Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. По стар обичай в периода между Месни и Сирзи заговезни в Източна България, и между Коледа и Богоявление в Западна България се провеждат кукерските игри. В различните краища на страната кукерите се наричат още чауши, бабугери, станичари, старци, сурати или джамалари, които танцуват за да изплашат злото, да пропъдят студа и извършват обредни действия, като оране, сеитба и други.

Обичаят Сурва спада към зимните ергенски маскарадни игри и се свързва със смяната на старата и новата година, с наближаващото пробуждане на природата. По традиция на Сирни Заговезни малки и големи се обличат като "старци", плашилки и други герои от народния епос (баба, дядо, булка, цар и др.). Маските, които носят са оформени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове или със сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. В края на деня кукерите се събират на площада и под звуците на хлопките играят за здраве и берекет. Тези традиции и обредности приобщават младите да се докоснат до нещата съхранили идентичността на народите векове наред.

Конкурсът се провежда по повод обичая СУРВА и съпровождащите ги маскарадни игри в България. Изработените и предадени маски ще се оценяват в 3 категории, съобразно възраста на децата.

I. Категория за деца от 3 до 6 години, II. Категория за деца от 1 клас до 5 клас, III. Категория за деца от 6 клас до 12 клас

Критерии за оценка: Получените маски ще бъдат оценявани въз основа на: сила на посланието за традиции и занаяти, креативност. Материали, които могат да се използват в изработването на маските: картон, прежда, кожи, вълна, платове, мъниста, рога, пера, листа и други. Няма специфични изисквания за материалите. Ще се приемат различни по вид и материали маски. Важно: Всяка една от маските трябва да има следната информация: Три имена, клас или години и телефон за обратна връзка. Всяка маска, която няма тези данни няма да вземе участие в конкурса!!!

Срокът за изработване и предаване на творбите е от 25.01 до 20.02.2017г.

Може да оставяте своите маски в информационния център на крепост "Туида" от вторник до неделя от 09:00 до 18:00ч.

и в Дома на водата от понеделник до петък от 08:00 до 17:00ч.

Победителите ще бъдат оповестени на 25.02.2017 г. на страницата на крепостта, както и в сайта, а наградите ще бъдат връчени на 26.02.2017 г. от 11:00 ч. в крепост "Туида" на специално подготвена изложба.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени